Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

Milyen alapvető kompetenciák szükségesek, hogy sminktetoválóvá válhass?

Milyen alapvető kompetenciák szükségesek, hogy sminktetoválóvá válhass?

"A sminktetoválás látszólag egyszerűnek és könnyen elsajátítható szolgáltatásnak tűnhet sokatok számára, azonban mint minden tevékenység, ez is igényel bizonyos képességeket, készségeket, úgynevezett kompetenciákat, melyek hiányában még sok-sok gyakorlás mellett sem valószínű, hogy jól képzett sminktetováló szakemberré tudsz válni. Sokan kiváló kozmetikus szakemberek vagytok, istenien masszíroztok, csodás eredményeket értek el az anti-aging kezelésekben, azonban a sminktetováláshoz az alábbi kompetenciák nélkül nem tudtok olyan esztétikus eredményeket elérni, hogy ebben is hasonlóan kiváló szakemberekké váljatok. Ezen blog megírásával nem szeretnék senkit elriasztani attól, hogy sminktetoválással bővítse szolgáltatási körét, messze távol áll tőlem, csupán 20 év oktatói tapasztalata alapján inkább segítséget nyújtani abban, hogy előre tisztában legyetek, milyen képességek, készségek szükségesek ehhez a szakmához és alkalmasnak tartjátok-e magatokat, meg tudtok-e felelni ezen alapvető elvárásoknak. Kérlek fogadjátok ezt a blogot egy hasznos segítségnek!"

Gárdai Éva

Megfelelő testi adottságok

Éles látás

eles-latas-sminktetovalas

A sminktetoválás egy rendkívüli precizitást igénylő szakma, amihez az éleslátás alapfeltétel. Természetesen az éleslátás megfelelő munkaszemüveggel vagy nagyítós szemüveggel jól kompenzálható, azonban vannak olyan esetek, amikor ezekkel a segédeszközökkel sem tudunk megfelelő éleslátást elérni. Amennyiben feltételezed magadról, hogy esetleg problémák lehetnek látásoddal, vagy nem vagy biztos benne, hogy éleslátásod megfelelő-e, gyere el oktató szalonunkba és próbáld a sminktetováló készülék gyakorlati használatát, amiben természetesen kolléganőink segítenek neked és szükség esetén nagyítós szemüveget is biztosítanak.

Biztos és könnyű kéz

biztos-kez-sminktetovalas

A precíz sminktetoválás készítésének szintén alapfeltétele a biztos és könnyű kéz, mert a kezelőfejet, amivel dolgozunk nagyon stabilan kell tartanunk ahhoz, hogy pontos vonalakat, egyenletes satírozás tudjunk készíteni, ráadásul mindezt nagyon könnyű kézzel szükséges végeznünk, hogy elkerüljük a túlságosan mély munkából eredő következményeket. Mindezek teljesítése, illetve elkerülése végett kézremegés, erős kéz, nagyon merev kéztartás esetén nem ajánljuk neked ezt a szakmát.

Egészséges gerinc, csukló, vállak és derék

A sminktetoválás- főleg, ha évekig végezzük- különösen igénybe veszi bizonyos testrészeinket, mint a gerinc, derék, vállak, csukló. Odafigyelve a megfelelő testtartásra, rendszeres és speciális tornával, edzéssel meg tudjuk őrizni ezek egészségét és el tudjuk kerülni a későbbi torzulásokat, majd fájdalmakat. Viszont sok kozmetikus szakember küzd eleve ilyen problémákkal, amiket a sminktetoválás-főleg megfelelő testmozgás hiányában-nagyon felerősít. Különösen tanácsos meggondolnod ezt a szakmát, ha eleve problémád van a gerinceddel, veleszületett vagy szerzett sérülések kapcsán, vagy esetleg hajlamos vagy nyaki fájdalmakra, ínhüvely gyulladásra.

Jó színlátás

szinlatas-sminktetovalas

A sminktetoválás esztétikus elkészítésének egyik fő feltétele, hogy a vendég szára ki tudjuk választani a legtökéletesebb pigment színt, amit az alap oktatáson meg is tanítunk neked mind elméletben, mint gyakorlatban egyaránt. Azonban nem tudunk segíteni olyan esetekben, amikor színtévesztő vagy, vagy hiányoznak belőled a színek alapvető megkülönböztetésének képessége, magyarul nem tudsz igazán különbséget tenni, hogy egy tárgy piros vagy narancs. Ezt a hiányosságot lehet ugyan sok-sok gyakorlással fejleszteni, de valószínűleg soha nem fogod tudni elérni azt a szintet, ami a sminktetoválás során elengedhetetlen, ezért nem tanácsoljuk neked, hogy ezt a szakmát válaszd.

Megfelelő esztétikai érzék

esztetikai-erzek-sminktetovalas

A megfelelő esztétikai érzékre a sminktetoválás során azért van szükség, mert -természetesen a vendég igényeit is figyelembe véve- nekünk kell eldöntenünk, hogy vendégünk számára milyen színnel, formával vastagsággal, technikával tudjuk a legszebb eredményt elérni. Ez a képesség haladó tanfolyamokon történő részvétellel és sok-sok gyakorlással fejleszthető, de van, aki sosem éri el azt a szintet, ami szükséges. Megfelelő esztétikai érzék hiányában munkáid nem nyerik majd el vendégeid tetszését és gondold el, ő ezt majd évekig viseli az arcán, minden nap szembesülve a tükörrel… Az, hogy kellőképpen fejlett-e az esztétikai érzéked, nehéz előre megjósolni, de sokat segíthet például, mennyire boldogulsz jól a sminkelés világában, szemöldök formázásában, kiszedésében, stb.

Megfelelő kommunikáció 

kommunikacio-sminktetovalas

Jó kommunikációs képesség: A sminktetováló szakmában ahhoz, hogy igazán sikeres szakemberré válhass megfelelő módon kell közelítened a vendég irányába és szükség esetén segítséget is kell tudnod nyújtani számára. Ehhez hatékony és megfelelő kommunikációra van szükséged. Jártasnak kell lenned a kommunikáció mindkét fajtájában (verbális, nonverbális) és megfelelően tudnod kell alkalmazni is azokat. A jó kommunikáció szintén egy olyan készség, amely sok tanulással és gyakorlással nagymértékben fejleszthető, de mégsem mindenki esetében, mert vannak olyan személyek, akiknek alapvetően nem erősségük a megfelelő kommunikáció, nehezen fejezik ki magukat és általában rosszul boldogulnak verbálisan embertársaikkal.

Szociális érzékenység, döntésképesség

A sminktetoválást igénylő vendégek tőlünk várják azt, hogy megteremtsük számukra a csodát, valóra váltsuk a szépség ideáljának „álmát”, és mi legnagyobb igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy ezt meg is valósítsuk számukra. Azonban számíthatunk arra, hogy sokan nem tudják mi állna jól nekik, esetleg irreális elképzeléseik vannak a sminktetoválással kapcsolatban, esetleg elrontott sminktetoválással lelkileg összetörten és megváltást várva keresnek fel minket és gyakran nincsenek tisztában lehetőségeinkkel, illetve korlátaikkal. Mindezek megfelelő kezelése érdekében megfelelő szociális érzékenységgel, jó emberismerettel és megfelelő döntésképességgel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy vendégünk és mi is a lehető leg elégedettebbek legyünk a munkánk eredményéve

Konfliktuskezelés

Sajnos, mint minden szakmában, a sminktetoválásban is előfordul, hogy vendégünk-minden igyekezetünk ellenére-, nem lesz elégedett az általunk készített munka végeredményével. Ebben a helyzetben megfelelő konfliktuskezelési ismeretek alkalmazására van ahhoz szükségünk, hogy ezeket a szituációkat helyesen kezeljük, senkinek az érdekei ne sérüljenek és a végén mindkét fél elégedett legyen a probléma megoldásával. Nem minden kozmetikus szakember alkalmas azonban a konfliktusok kezelésére, ráadásul a sminktetoválás során a konfliktusok szintje nagyban felerősödik, hiszen ebben az esetben sokkal nagyobb a tét, a vendég arcáról van szó!

Felelősségtudat

Felelősségtudatra szintén folyamatosan szükségünk van ebben a szakmában. El kell tudnunk dönteni, hogy a hozzánk forduló vendég valóban szeretné-e és valóban szükséges-e számára a sminktetoválás, vagy csak egy röpke fellángolásról van szó, amit idővel esetleg megbán, illetve lehetséges, hogy nem a sminktetoválás a problémája számára a megoldás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak abban az esetben válaszd ezt a szakmát, ha kellően felelősségtudatosnak érzed magadat, különben sok ember életében okozol csalódottságot, szomorúságot, ráadásul évekre…

Tartalomhoz tartozó címkék: Sminktetoválás