Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
+36  1/8089911   |    info@medicalbeauty.hu +36 1/8089911 | info@medicalbeauty.hu
Személyes átvétel budapesti vagy szigetszentmiklósi üzletünkben Személyes átvétel budapesti vagy szigetszentmiklósi üzletünkben
1991-óta az Önök szolgálatában! 1991-óta az Önök szolgálatában!

PMU pigmentek legújabb szabályozásai 2021

PMU pigmentek legújabb szabályozásai 2021

Hosszú ideje húzódik a sminktetováló és tetováló pigmentek szabályozása. A 2003-as, majd 2008-as RESAP ajánlást is csak 7 ország vezette be nemzeti szabályzásként, amiből hazánk kimaradt.

Szabályzás szükségessége

A tetováláshoz használt festékek vagy más keverékek felszívódnak a testbe. Ezen festékek általában színezőanyagokból és segédanyagokból, többek között oldószerekből, stabilizátorokból, nedvesítőszerekből, PH-szabályozókból, lágyítószerekből, tartósítószerekből és sűrítőanyagokból állnak.

A festékek az emberi bőrbe, a szemgolyóba vagy a nyálkahártyába kerülnek. A színezőanyagok többnyire a keverék bevitelének helyéhez közel maradnak, így a tetoválás vagy a sminktetoválás látható marad.

A keverék oldható összetevői azonban órákon vagy napokon belül az egész szervezetben eloszlanak. Következésképpen a bőr és más szervek hosszabb időn keresztül ki vannak téve az említett oldható anyagok hatásainak.

Ezen anyagok némelyike az emberi egészségre kockázatot jelentő veszélyes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenfelül a színezőanyagok bőrön belüli metabolizálódása, valamint a napsugárzásnak való kitettség és a lézersugarak okozta lebomlás szintén előidézheti a veszélyes anyagok felszabadulását a test azon területéről, ahol a tetoválás vagy a sminktetoválás található.

Alapos vizsgálat

Az Európai Vegyianyag Ügynökség még 2017-ben készített egy 500 oldalas dokumentációt, ami 4000 anyag szabályozását tartalmazza a tetoválási célra használt keverékekben található bizonyos vegyi anyagok emberi egészséget érintő kockázatairól, valamint annak értékeléséről.

Rendelet

Az érintett Uniós szervezetek hosszas egyeztetését követően 2020. december 14-én megjelent az Európai Unió Hivatalos lapjában az EU Bizottság 2020/2081 számú rendelete a tetováláshoz és a sminktetováláshoz használt festékekben található anyagok korlátozásáról.

A rendelet értelmében a korlátozás az alábbiakra terjed ki:

  • a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagokra,
  • a bőrszenzibilizáló vagy bőrirritáló anyagokra,
  • a szemkorróziót vagy szemkárosodást okozó anyagokra,
  • bizonyos fémekre,
  • bizonyos gázokra, például a formaldehid szintre
  • illetve kozmetikai termékekről szóló rendeletben szabályozott egyéb anyagokra.

Ezen anyagokat, adott koncentrációt meghaladó mennyiségben tartalmazó tetováló festékeket 2022. január 4. után nem lehet forgalomba hozni és felhasználni sem lehet azokat tetoválási céllal.

Két fontos pigmentet illetően hosszabb, 2 éves türelmi időt ad a rendelet, így a Pigment Blue 15:3 és a Pigment Green 7 színezőanyagok 2023. január 4-ig alkalmazhatók.

Annak érdekében, hogy a tetoválást végzők könnyebben meg tudjanak felelni a rendeletnek, a fenti dátumoktól kizárólag azok a pigmentek használhatók tetoválási célra, amelyeken szerepel a következő felirat: „Tetováláshoz vagy sminktetováláshoz való használatra szánt keverék”.

Mi várható?

A gyártó laborok fejlesztési költségei várhatóan a pigmentek árát emeli, így drágulás várható.

Változhat a minőség, némely esetekben komplex fejlesztéseket kell végrehajtani, ami sajnos kihatással lehet a már megszokott színtartásra vagy beépülésre.

Le kell cserélni teljes pigment választékunkat.

Új pigmenteket kell megismerni.

Az Ecuri pigmentek – a jó döntés!

Szerencsés helyzetben vagyunk, partnereink megnyugodhatnak.

Amellett, hogy az ECURI talán a leginnovatívabb gyártó, pigmentjeik már hosszú ideje megfelelnek a 2008-as RESAP ajánlásnak, mivel Hollandia is azon hét tagállam között van, akik nemzeti szabályzásként vezették be.

Az új rendelet jelentős részben a 2008-as RESAP ajánlásra épül, melynek az ECURI pigmentek már évek óta megfelelnek

Más pigmentekkel szemben az ECURI pigmentcsaládok nagy részében nem szükséges változtatás!

Így az ECURI továbbra is a még tökéletesebb pigmentek fejlesztésére tud koncentrálni, nem a szükséges jogszabályi megfelelésre.

ECURI pigmentek = ismét a legjobb döntés!

Tartalomhoz tartozó címkék: Sminktetoválás