Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

Szempilla ragasztókról kimerítően II. rész

Szempilla ragasztókról kimerítően II. rész

A műszempilla ragasztó „mumusa” a Formaldehid

A formaldehid egy színtelen gáz, melyet gyakran használnak a kémia iparban és gyártás során. Nagyon olcsó és ​népszerű kémiai anyag és széles körben alkalmazható különböző termékek előállítása során. Nagy mennyiségben erős szaga van. Megtalálható a furnérlemezekben, baktérium ölőként és tartósítószer ként. Szintén megtalálható festékekben, háztartási termékekben és kozmetikumokban és persze a műszempilla ragasztókban.

Különböző orvosi tanácsok szerint a formaldehid okozhat ödémás szemet, égő irritáló érzést a szemben, a torokban, hányingert és légzési nehézségeket. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy állatoknál rákot is okozhat, tehát talán embereknél is.

formaldehid
 

Szóval ezért gondolják az emberek, hogy a formaldehid rossz.

És rossz is… de csak NAGY mennyiségben.

Australian National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (NICNAS) egy ausztrál szabályozó testület, akik az ipari kemikáliák biztonságos mennyiségben történő felhasználását vizsgálták. Azt a következtetést vonták le a formaldehid kozmetikai felhasználásával kapcsolat, hogy nagyon alacsony százalékban teljesen biztonságos. Szabályozták is ezt a mennyiséget 0,2%-ra.

Hogyan kerül bele a ragasztónkba?

A cianoakrilát előállítása során az összetevők nem keverhetők össze könnyedén, ezért hozzá kell adni egy összekeverhetőséget elősegítő anyagot, ez a formaldehid. A felhasznált formaldehid mennyisége ebben az előállítási folyamatban extrém alacsony. Annyira alacsony, hogy nem is kötelező feltüntetni az összetevők listájában.

Azonban természetesen is előfordulhat a formaldehid a ragasztóban. Amikor egy flakon ragasztót kinyitunk és érintkezik a levegő nedvességével minimális mennyiségű formaldehid keletkezik. Ezért van, hogy minél többször használod a ragasztód, annál erősebb formaldehid szaga van.

A műszempilla ragasztó forgalmazóknál és szempillás fórumokon találkozhatunk a formaldehid mentes ragasztó jelöléssel, de ez a gyors és tartós kötésű műszempilla ragasztók esetében a gyártók szerint nem fedi a valóságot. Azért használják a mentes jelzőt, mert a maximum 0,2% töménység valóban rendkívül elenyésző. Egyedül az orvosi felhasználásra szánt oktil-cianoakrilát (OCA) alapú ragasztókra igaz, de ezek sajnos nem kellően erősek és tartósak a szempilla hosszabbításhoz.

 

Az igazság a maszkokról maszk

Sokan kérdezik, hogy milyen szájmaszkot használjatok, hogy elkerüljétek a ragasztó kipárolgásának (formaldehid) belégzését. Az álalános papír és pamut maszkok nem érnek semmit, sőt többet ártanak, mint gondolnánk. A cianoakrilát a természetes anyagokkal, például pamuttal, gyapjúval kapcsolatba lépve erős és gyors exotermikus reakciót vált ki. Csak az ipari technologiájú maszkok képesek kiszűrni a formaldehidet, de ezekben nem kényelmes hosszú időn keresztül applikálni.

Mit a javaslunk a formaldehid által esetlegesen kiváltott allergiás reakciók mérséklésére?

Használjunk jó minőségű ragasztót, mely magas tisztaságú cianoakrilátot tartalmaz. Csak friss ragasztót használjunk, nyitás után lehetőség szerint 30 napon belül használjuk fel, de maximum 3 hónapig használjuk aztán vegyünk egy másikat.

Szellőztessünk rendszeresen, esetleg lassú fordulatú ventilátor segítségével mozgassuk a levegőt a helyiségben.

párásító

 

Szükséges párásító készülék a gyorsabb és tartósabb kötés eléréséhez?

Ha azt gondoljuk párásítással ragasztónk tartósabban köt, akkor sajnos nem jó úton járunk. Most az gondoljuk vajon miért nem, hiszen számos cég árul ilyen készülékeket… A kötést felgyorsítja azonban ennek eredménye egy merevebb ragasztóréteg lesz, ami a szem környékén károkat is okozhat. Fontos megjegyezni, hogy minél több nedvességgel lép kapcsolatba a ragasztó annál több formaldehid keletkezik, ami nagy mennyiségben káros.

A legjobb eredményt úgy lehet elérni, ha a szépségszalonban a relatív levegőnedvesség 40-60% között van. Az alacsonyabb nedvességtartalom lassítja a kikeményedést, ami nem csökkenti a ragasztás szilárdságát, viszont a magasabb nedvességtartalom gyorsítja kötést, ami a szilárdságot, tartósságot csökkentheti.

ventillátor

 

Esetleg mini ventilátor?

Mint a párásító készülék esetében, nincs szükség a fokozott légmozgásra sem. A műpilla applikálás során felhasznált kis mennyiségű ragasztó ideális kötéséhez bőven elegendő a szakember mozdulatai és lélegzése által keltett légmozgás.

 

Hipoallergén szempilla hosszabbító ragasztó?

Hipoallergén, csak egy szó, amit a gyártók és forgalmazók szeretnek használni, mert nagyon jól hangzik. Nincs hivatalos tudományos vagy orvosi előírás, hogy mely terméket nevezhetjük hipoallergénnak.

Jelenleg egyetlen ország hatósága sem hozott létre szabályokat a hipoallergén termékek pontos meghatározásához.

Ne hagyd, hogy a jó marketing szöveg az orrodnál fogva vezessen!

 

A szempilla hosszabbítás kockázatai

Keratokonjuktivis: száraz szem szindróma, a kötőhártya és a szaruhártya gyulladása. A ragasztó vagy a ragasztó szembe jutásának következményeképpen alakulhat ki.

Allergiás blepahritis: allergiás szemhéj gyulladás a ragasztóra allergia következménye, különösen a ragasztóban található formaldehid váltja ki.

Kötőhártya erózió: a szaruhártya, kötőhártya károsodása. A helytelen applikáció közben a szemet ért nyomástól alakulhat ki.

Traction alopécia: amikor a természetes szempillák kihullanak a folyamatosan rájuk nehezedő súlytól. Néhány esetben sajnos nem is nőnek vissza.

 

Hűtőben tároljuk?

A polimerizáció hőmérséklet függő, -18°C alatti tárolás teljesen megállítja a polimerizációs folyamatot és megelőzi az elöregedését. Bontatlanul hűtőben kb. 13°C-on a cianoakrilát eltarthatóságát meghosszabbíthatjuk 1 évről legalább 15 hónapra. Ezért a gyártó és a forgalmazó mindig fagyasztóban vagy hűtőben tárolja a műszempilla ragasztókat.

Ha a ragasztót elhasználják 6 hónapon belül, akkor nem szükséges hűtőben tárolni.

A felhasználó a bontatlan ragasztót tárolhatja hűtőben az első felbontásig.

A cianoakrilátok érzékenyek a nedvességre, a hidegből melegbe helyezés kondenzációt okoz: miután kivesszük a hűtőből a legjobb, ha hagyjuk, hogy a ragasztó elérje a szobahőmérsékletet mielőtt kinyitjuk.

Miután kinyitottuk 30 napon belül használjuk el. (A formaldehid részben részletezzük miért!)

A nyitott ragasztót nem kell visszarakni a hűtőbe, mivel a fent említett kondenzáció rontja az eltarthatóságot.

A ragasztó használat során, a kinyitások során levegő jut a flakonba, így a cianoakrilátok polimerizálódnak, idővel sűrűbb és lassabb lesz.

 

Vigyázzunk a ragasztónkra!

Mielőtt visszacsavarod a kupakot gondosan tisztítsd meg a flakon csőrét. Ne használj papírzsebkendőt, papírtőrlőt vagy pamut anyagot, mivel a rostos anyagokból rostszálak juthatnak a csőrbe, ami eltömítheti! Használd a szálmentes tisztítólapot. Függőleges helyzetben tarts egy tisztítólapot a csőr végéhez, majd óvatosan nyomd meg a flakont, így a csőrben lévő ragasztó a tisztítólapra kerül, és csőr üres lesz.

Ha minden használat után gondosan letöröljük a csőrt, akkor nem tud beszáradni a ragasztó a kupakba, illetve a csőr csúcsára.

Tartalomhoz tartozó címkék: Műszempilla