Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

UV LED szempilla építés veszélyei

Nézzük meg elsőként magát az Ultraibolya sugárzást.

Az UV sugárzásnak is van egészséges mértéke, ami pozitív élettani hatásokkal jár, mint például téli időszakban a D-vitamin pótlás. Tehát a lényeges a mérték és az, hogy az ultraibolya sugárzás melyik fajtájáról beszélünk, ugyanis a három különböző hullámhosszú sugárzás jelentősen eltérő módon hat az emberi szervezetre:

UV-A sugárzás hullámhossza 315–400 nm (csak ezt használjuk az UV LED szempillaépítés során): jótékony hatással bír,  95 %-ban ilyen sugárzás ér a szoláriumban, és csak több perces folyamatos sugárzást követően indul el a barnulás. Mindig jelen van a nap folyamán, akadálytalanul átjut az üvegen, a felhőkön és a szmogos levegőn is.

UV-B hullámhossza 280–315 nm: Földünk ózonrétege az UV-B sugarak jelentős részét elnyeli. Segít a szervezetnek a D-vitamin előállításában. UV-B sugarak felelősek a tartós lebarnulásért.

UV-C hullámhossza 100–280 nm: Ártalmas sugárzás, erősen rákkeltő, germicid (sterilizáló) hatású.Szerencsére földünk atmoszférája kiszűri. A nagy intenzitású ultraibolya fényt kibocsájtó lámpák megtisztítják a levegőt, vizet és a felületeket, a környezetet károsító vegyi anyagok használata nélkül.


Összefoglalva:

A pilla építésnél még nem készült tanulmány az UVA sugárzás bőrre gyakorolt hatásairól és lehet, hogy nem is fog. Mivel mondhatni közismert tény, minden nyári napon vagy egy szoláriumban, műkörömépítés során tapasztalhatjuk, de fogorvosi kezeléseknél is hasonlóan koncentrált sugárzás éri testünket. Legegyszerűbb talán egy szoláriummal vagy egy műköröm UV lámpával összehasonlítani a szempilla hosszabbításnál alkalmazott UV lámpákat.

Bolygónk felszínét elérő természetes UV sugárzás kb. 95%-a UVA és 5%-a UVB. A szoláriumokban is ezt az arányt próbálják utánozni, tehát szinte ugyanazt az UV-A fényt használjuk mindkét esetben.

A szoláriumokban nem ritka a 4db 500W-os arcbarnító egység, ami 2000W-al sugározza arcunkat, amiből 1900W UVA sugárzás.

A pillaépítésnél 3-5W-os LED lámpát használunk, mivel nagyobb teljesítménynek nincs értelme. Igaz, hogy a pillaépítésnél valamivel koncentráltabban, kisebb szögben a pilla körül sugárzunk, de az 1900W teljesítményhez képest az 5W nagyságrendekkel kevesebb, emellett a szempilla hosszabbításnál csak 2-3 másodpercet sugárzunk, majd szintén pár másodperces szünet következik, tehát nem folyamatos a sugárzás. Persze összeadva a sugárzott másodperceket egy bőrterületre körülbelül 1 percnyi sugárzás jut. 

Véleményünk szerint pillaépítésnél jóval kisebb teljesítményű sugárzás, nagyságrendekkel kisebb ideig éri a vendég bőrét, mint egy szoláriumban. És ami a legfontosabb, szoláriumban folyamatos, nagy teljesítményű sugárzás mellett is több perc kell a legkisebb eredmény eléréséhez.

Műköröm építésnél 50-150W-os UVA LED lámpák terjedtek el, melyek szintén 10-30-szor erősebbek, mint az 5W-os pillás UV LED lámpák, és az 1-2 másodperc helyett 30-120 másodperc mind a 10 ujjunk esetében. Tehát ez esetben pont ugyanolyan UVA LED lámpát használunk, de nagyságrendekkel nagyobb teljesítménnyel és még több, mint 10-szer hosszabb ideig sugározzuk vele bőrünket.


Vendég védelem:

  • a vendég pilláit csak akkor szabad megvilágítani UV-A lámpával, ha csukva van a szeme
  • nyomógombos vezérlésű UV LED lámpa alkalmazása.
  • lábpedálos kivitelek a legcélszerűbbek, melyeknél a lábunkat felemelve kikapcsol a sugárzás, így csak a szükséges 1-2 másodpercig sugárzunk, véletlenül sem marad bekapcsolt állapotban az UV lámpa. 
  • fekete színű alátétek vagy ragtapasz használata teljesen felesleges, hiszen az általános fehér színű alátétek is tökéletesen szűrik a kis teljesítményű LED UVA sugárzást, hasonlóan bármilyen ruhadarabhoz a nyári napfényben.
  • ugyanígy a fekete kesztyű sem szükséges. Ha valaki azt mondja, hogy nagyobb védelmet biztosítanak a fekete színű anyagok, igaza van, de ennél a kis teljesítményű sugárzásnál hagyományos színű kesztyű is tökéletes védelmet biztosít. 

Pilla stylist védelem:

  • a pillaépítő szakember UV védelemmel ellátott szemüvegben dolgozhat
  •  az UV lámpa működése közben tilos a fénybe nézni,
Tartalomhoz tartozó címkék: Műszempilla