Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

A sminktetoválók nem tudják, hogy pontosan mi vár rájuk!

Lehetetlen helyzetbe kerülhet a szakma az új oktatási programkövetelmény és a külön szakmává alakítás miatt!

Amennyiben önálló szakmává válik a tartós smink készítés (sminktetoválás) emeli a sminktetováló képzés minőségét és a sminktetováló szakemberek munkájának minőségét.

Ezt hallod, de valójában nem tudod, hogy fog ez Téged érinteni és az egész szakmát! Mi a sminktetováló szakma jelentős, évtizedes tapasztalattal rendelkező forgalmazói és a szakma elismert sminktetoválóinak nagy része úgy gondoljuk, a beadott módosítások szükségtelen terhet rónak mindenkire. Sokakat ellehetetlenítenek és képzés minősége nem növekedni, hanem csökkeni fog, ahogy már megszokhattuk a nagyüzemi képzések esetében.

Sokan kérdeztétek, hogy pontosan milyen változások várhatók, ha elfogadják a beadott indítványokat és ez hogyan érintheti a sminktetováló szakembereket és a sminktetoválást oktatókat, ezért érthetően összefoglaltuk a várható változásokat.

Kérünk olvasd végig és cselekedj, mert Téged is kedvezőtlenül fog érinteni!

Mi lett beadva?

Beadásra került egy törvénymódosítási kérelem, miszerint sminktetoválás kikerülne a kozmetikus által végezhető tevékenységek köréből és önálló szakmaként jelenne meg. Ezt megelőzően, 2022.08.22-én megjelent a 10125004. számú Sminktetováló megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény (továbbiakban Pk.), mely a jövő gépi sminktetoválóinak alapképzését kívánja szabályozni.

https://api.ikk.hu/v1/media/5034

Amennyiben elfogadásra kerülnek a beadott kérelmek mi vár minden sminktetováló szakemberre?

Halljuk, hogy „mindenkinek újra kell vizsgáznia”.

Amennyiben hatályba lép a kért módosítás, valóban mindenkinek újra kell vizsgáznia. Akár 60 éves aranykoszorús mester, akár felsőfokú végzettséggel rendelkező szakoktató, akár elismert sminktetováló oktató.

A minden szakember újravizsgáztatása azért is értelmezhetetlen, mert egy államilag elismert kozmetikus képzés keretein belül szinte minden sminktetováló szakember megszerezte már azon végzettséget, ami alapján jelenleg is vállalkozik.

A sminktetováló kozmetikusok nagy része nem végez napi szinten sminktetoválást. Az amúgy is válságos helyzetben a szakemberek jelentős részét ellehetetleníti az újravizsgázás költsége.

Ki vizsgázhat újra?

Kozmetikus végzettségű, két év igazolható kozmetikus gyakorlattal rendelkező sminktetoválók.

Tehát aki nem kozmetikus, az nem vizsgázhat újra és nem sminktetoválhat tovább! Csak akkor, ha kozmetikus szakképesítést szerez, majd két évet dolgozik kozmetikusként. Tehát, aki nem kozmetikus, de szépérzékkel és művészi kézügyességgel megáldott sikeres sminktetováló, az ismét iskolapadba ülhet és több évre elbúcsúzhat a sminktetoválástól, vagy más szakma után néz.

Mennyibe kerül az újravizsgáztatás?

Képzési és vizsgahelytől függően minimum 250.000,-Ft, ami az elméleti képzés díja és a vizsgadíj, de a vizsga akkor tehető le, ha a gyakorlati képzést végző mester vizsgára késznek ítéli a bemutatott munkákat és felmentést ad a gyakorlati képzés alól. Fontos megjegyezni, hogy a tervezet szerint mindhárom területből kell vizsgázni! Szemöldök, szem és szájtetoválásból is. Ez azért fontos, mert a hazai sminktetoválók jelentős része vendégei igényeinek megfelelve csak szemöldöktetoválásokat készít és azt sem napi rendszerességgel.

Amennyiben vendégei eddig csak szemöldöktetoválást kértek, akkor bizony meg kell tanulni a szem és szájtetoválás technikákat is, ami minimum egy millió forinttal növeli a képzés költségét.

És akkor még nem beszéltünk a munkából kiesett időről, ami szintén jelentős költség.

Tehát egyértelmű, hogy az újravizsgázás:

 • értelmetlen,
 • nem ad plusz tudást,
 • szükségtelenül költséges
 • és a feketéző vagy végzettség nélküli sminktetoválókat pont úgy nem fogja gátolni, mint a jelenleg hatályos jogszabályok, mivel nincs rendszer kapacitás az ellenőrzések lefolytatására.

Hol történik az oktatás?

Az oktatást valamely akkreditált felnőttképző intézményben kell elvégezned, ahol például építőipari, vagyonvédelemi és még sok más szakmát is oktatnak.

Minőség?

Napjaink felnőttképző intézményeire a relatív olcsó mennyiségi képzés jellemző, ami értelemszerűen nem a minőségről szól, még ha törekednek is rá. Ezzel szemben a jelenlegi képzési piacot a minőség jellemzi.

A jelenlegi bejelentésköteles sminktetoválás oktatási rendszerben:

 • széles körben, szabadon választhatsz a jobbnál jobb szakemberek közül, akik minőségi képzésre lehetőséget adó kiscsoportos 1-4 fős rendszerben oktatnak.
 • oktató és tanuló között személyes kapcsolat alakul ki.
 • kijelenthető, hogy a pár napos képzést követően az oktató folyamatosan segíti a tanuló fejlődését, aki akár évek múlva is kérhet segítséget.
 • a jelenlegi képzési rendszerben rögzíteni kell minden képzést, majd a tanfolyam után az állami rendszer felkéri a tanulót, hogy véleményezze az oktató munkáját. Így a kóklerek egyszerűen kiszűrhetők.

Magyarán:

 • Egy „nagyüzemi” képzéstől és vizsgától nem lesz valakiből minőségi sminktetováló.
 • Az újravizsgázás költsége pedig szükségtelen terhet rak az összes sminktetováló szakemberre.
 • Aki jelenleg csak szemöldök tetoválást végez azt rákényszeríti szem és száj technikák elvégzésére is, annak ellenére, hogy vendégköre ezt nem igényli.
 • A jelenlegi képzési rendszer alkalmas a minőségi sminktetováló képzésre.

Mi vár a leendő sminktetováló szakemberekre?

Miért nem valósulhat meg a beadott Pk. esetében a sminktetoválás oktatás esetében az elvárt képzési minőség?

Egyszerűen azért, mert a jelenlegi Pk szerinti elvárt gyakorlati óraszámmal megfizethetetlenek a jelenleg minőségi képzést végző oktatók.

Egy példa:

A jelenlegi Pk. szerinti oktatás esetében a gyakorlati képzés az egyik képzési központban 200 óra a hallgató által kiválasztott gyakorlati helyen és mesternél. Napi 8 órával 25 napos képzést jelent, amit még az elméleti oktatás díja, és a vizsgadíj is növel. Egy lelkiismeretes és alapos oktató nem képes 4-5 embernél többet képezni egyszerre.
Jelenleg az 3-5 napos képzések kerülnek több közel egy millió forintba, a 10 napos képzések pedig közel kétmillióba. Egyszerű matematikával a 25 napos (200 órás) gyakorlati képzés a jelenlegi minőségi oktatókkal megfizethetetlen. Jelenleg a piacon lévő 250 órás képzés+vizsga ára kétmillió forint felett van.

Mivel a sminktetováló oktatás megkezdéséhez a bemeneti feltétel kozmetikus végzettség és 2 év gyakorlat, így vélhető, hogy egy vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozó szakemberről beszélünk. Tehát nem csak a képzés egy hatalmas összeg, hanem az is, hogy több mint egy hónapot nem tudsz dolgozni! Az online gyakorlati képzést értelemszerűen meg sem említjük.

Mindez extrém, 2-3 milliós képzési költséget és bevétel elmaradást jelentene a sminktetoválás oktatásnál elengedhetetlen kiscsoportos képzés esetén. Persze meg lehet oldani „olcsón”, a képzési óraszám illegális csökkentésével vagy nagycsoportos gyakorlati képzéssel, de akkor a jogkövető magatartás mellett minőségről sem beszélhetünk.

A kb.200 óra gyakorlati képzés szükségessége szakmailag értelmezhetetlen gyakorlott kozmetikus bemeneti feltétel mellett. Persze egy Pk.-t nem lehet 50-100 órával beadni, viszont szükségtelenül nagy óraszámmal sincs értelme. Természetszerűleg a piaci viszonyoknak is megfelelőbb a jelenlegi oktatási rendszer, mivel a kb. 40 nagyüzemi oktató központokkal szemben jelenleg több száz minőségi oktató közül lehet választani, ami önmagában szűri, ellehetetleníti az alacsony minőségű oktatókat és egészséges árversenyt teremt.

Szakmailag kifogásolható és hiányos beadott programkövetelmény!

A Microblading sminktetoválási technika kimaradt a programkövetelményből (továbbiakban Pk.). Szakmailag nem kérdés, hogy a sminktetoválás szerves része, így csak és kizárólag a gépi sminktetoválással együtt értelmezhető.

A kézzel végzett microblading technika ugyanannyira elterjedt külföldön és hazánkban is, mint a gépi sminktetoválás. Microblading technika esetében csak a szemöldöktetoválás általánosan elterjedt, így az alapképzés vonatkozásában nem beszélhetünk arról, hogy a szem és a száj tetoválások nélkül nem végezhető alapképzés.

A beadott módosítások szerint a tartós smink (sminktetoválás) kikerülne a kozmetikus tevékenységi körből, viszont a microblading-et nem tartalmazza a külön váló szakma Pk. tervezete, ami nem kívánt módon szakmai előképzettség nélküli, szabályozatlan helyzetbe hozza a microblading alapképzést, mely jelenleg szabályozott keretben folytatható. Csak, hogy teljesen jól értsd, olyan, mintha a kőművesnek nem kellene vizsgát tennie, ha kézzel keveri a betont. Amennyiben géppel keveri, akkor bizony kőműves vizsgát kell tenni.

A minimum 250 óra gyakorlati képzés szükségessége szakmailag értelmezhetetlen a gyakorlott kozmetikus bemeneti feltétel mellett. Persze egy Pk.-t nem lehet 50-100 órával beadni, viszont szükségtelenül nagy óraszámmal sincs értelme. A két év kozmetikus bemeneti feltétel is túlzó. Például aki kimagasló szépérzéke, művészi vénája és kézügyessége végett csak sminktetováló szeretne lenni, annak értelmetlen a kozmetikus iskola elvégzése után még két évet kozmetikusként dolgozni.

Miért fordulunk hozzátok és nem a hatóságokhoz?

Mert felkértük a BKIK-t, hogy szervezzen egy megbeszélést a BKIK Sminktetoválók, és Sminktetováló Eszközöket Forgalmazók Szakmai Csoportjával (továbbiakban BKIK Sminktetoválók csoportja), de sajnálatunkra a többszöri egyeztetést követő 2022.11.28-i megbeszélésen történő részvételt is lemondta a teljes elnökségük. Sajnos sem a korábbi, sem a 2022.11.04- én megtartott szakmai rendezvényen és eddig a BKIK sminktetováló facebook csoportban sem kaptunk kielégítő válaszokat.

Mert mikor rákérdeztünk, hogy mely jogszabály lesz módosítva és mikor kerül elfogadásra, azt a választ kaptuk, hogy „nem publikus” „folyamatban van, nincs visszatáncolás, itt mindenkinek le kell vizsgázni”. De arra a kérdésre, hogy ez miért és hogyan szolgálja a szakma érdekét, a mai napig nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, hogy miért nem lett egyeztetve a szakmával? Mitől és hogyan lesz a minőség biztosítva, ha nagyüzemi képzés lesz? Hogyan fog ettől tisztulni a piac?

Mi a sminktetováló szakma jelentős, évtizedes tapasztalattal rendelkező forgalmazói és a szakma elismert sminktetoválóinak nagy része nem kaptunk meghívást az alig több, mint 10 sminktetoválóval és pár eszközforgalmazóval megalakított BKIK Sminktetoválók Csoportjának megalakuló gyűlésére, majd a Pk. kimunkálására sem. Ezek mellett csak most tudtuk meg, hogy a Pk. mellett a külön szakmává alakítás is beadásra került. Először nem értettük miért maradt ki a szakma jelentős része, hiszen kezdettől fogva rendelkezésükre álltak az elérhetőségeink. Eddig ez nem volt jellemző a BKIK szakmai csoportjaira és minden esetben széles körben ki volt kérve a szakma véleménye, így alapos, mindenki szemszögéből átgondolt, előremutató intézkedések születtek.

Vélhetően a tudatos kirekesztés nem történhetett volna meg, ha nincs közeli rokoni kapcsolat az MKIK igazgatóság és a BKIK Sminktetoválók és Sminktetováló Eszközöket Forgalmazók Szakmai Csoport elnökségi tagságában. A csoport megalakulásánál nem volt etikus kihagyni az összes jelentős piaci szereplőt, illetve a jogszabályok (Pk, TEÁOR) elfogadása előtt, megalakítani egy külön szakma csoportot, etikátlan és ellenkezett a BKIK alapszabályzatával, melyet ezért gyorsan megváltoztattak.

Ha pedig továbbra is kozmetikus szakmai végzettség a bemenet, akkor továbbra is a kozmetikus szakma alá tartozik.

Ki kell hangsúlyoznunk, hogy senkit sem sértődöttség vezérel, hanem a sminktetováló szakemberek és a szakma jövője. Mi a szakma évtizedek óta a piacon lévő jelentős forgalmazói és oktatói egymással jó kapcsolatot ápolunk. Pár évvel ezelőtt is összeültünk a kamarában és a sminktetoválás oktatás helyzetéről, változtatásokról folytattunk szakmai beszélgetést a kamara hozzáértő szakmai képviselőivel.

Több ezer sminktetováló áll mögöttünk, akiknek szerelme, élete és családok megélhetése a sminktetoválás. Szükségtelenül ne nehezítsük munkájukat, illetve a jól működő oktatási rendszeren is a minőség emelését megvalósító változtatásokat eszközöljünk. A kamara kozmetikus szakmát gyakorló képviselője és a szakmában elismert felnőttképzési szakértők szintén osztják a fent megfogalmazott álláspontunkat.

Ha a beadott módosítások hatályossá válnak a sminktetováló szakma nem előre megy, hanem hátra!

A teljes szakma kéri a döntéshozókat ne támogassanak olyan döntést, ami nem szolgálja a kozmetikusok, a sminktetoválók és a forgalmazók érdekeit. Mint ahogy tettük ezt korábban is, most készek vagyunk arra, hogy ismertessük javaslatainkat és együtt munkáljunk ki egy mindenki számára megfelelő, jövőbe mutató képzési struktúrát a teljes szakma bevonásával.

 

„A beadott módosítások hátrányosan érintenek és a szakmának sem tesznek jót, de nem tehetek semmit"

Igenis tehetsz! Állj ki magadért és mondd el a véleményed! Együtt elérhető a változás!

 

A törvénymódosítás elfogadása előtt van lehetőséged véleményed kifejezésére a beadványt kimunkálók és az összes érintett hatóság felé.
Amennyiben úgy gondolod, nem előnyösek a szakmának a beadott módosítások most van lehetőséged érdemben véleményezni, mert ha decemberben hatályos lesz, már nem tehetünk semmit és hosszú ideig bebetonozásra kerülnek a most - szakmai egyeztetés nélkül - kidolgozott szabályok. A közelmúltban sikerült hasonló esetben eredményt elérni, de ehhez most is mindannyiunk véleményére szükség van és lehetőség szerint mindegyik hatóságnál véleményezzétek!

 A hatóságok elérhetőségei, akik el tudják érni, hogy a fentiek ne történhessenek meg:

 • felnottkepzes@pest.gov.hu
 • ugyfelszolgalat@kim.gov.hu
 • sajto@kim.gov.hu
 • ugyfelszolgalat@tim.gov.hu
 • mkik@mkik.hu
 • pek.gyongyi@mkik.hu
 • statkoord@ksh.hu elnfoo@ksh.hu

Formáljatok véleményt azon személyek felé is, akik kimunkálták és indítványozták az új oktatási rendszert és a külön szakmává alakítást:

BKIK Sminktetoválók, és Sminktetováló Eszközöket Forgalmazók Szakmai Csoport
(Gáspár Melinda elnök, Patkós Alexandra, Siska Edina, Wolf Regina elnökségi tagok ezt a csoportot a jelentős forgalmazók tudtán kívül alig több, mint 10 sminktetoválóval hozták létre.)
https://www.facebook.com/groups/998879190955807

BKIK facebook
https://www.facebook.com/bkikamara

MKIK
Vörös-Gubicza Zsanett
oktatási és képzési igazgató
gubicza.zsanett@mkik.hu

Fontos, hogy minden e-mailre és Facebook csoportba jelezzétek véleményetek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Sminktetoválás