Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

Organikus, inorganikus pigmentek, mit kell tudnod róluk, sminktetováló szakembernek?

Organikus, inorganikus pigmentek, mit kell tudnod róluk, sminktetováló szakembernek?

Sminktetováló szakemberként fontos tudnod, hogy a pigment, amit használsz milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mert ez fogja meghatározni milyen lesz a megjelenése gyógyulást követően a bőrben, hogyan fog változni a színe idővel és milyen megelőzési, illetve javítási lehetőségeid vannak a színmódosulások során.

A pigment, amit mi kicseppentünk vagy kinyomunk a flakonból alapvetően két fázisból, egy szilárd és egy vizes fázisból áll. Ezt az alapvetően szuszpenzió jellegű elegyet még különböző stabilizátorokkal, kötőanyagokkal teszik stabillá, összetartóvá, hogy ne oldódjon, ne vándoroljon el a bőrben.

A pigment szilárd fázisát alkotó színezett pigment porok származásuk, előállításuk alapján lehetnek,

  • inorganikus, szervetlen pigmentek
  • organikus pigmentek, szerves pigmentek

A jelenleg forgalomban lévő pigmentek döntő többsége tartalmaz organikus és inorganikus elemeket egyaránt, de vannak olyan gyártók, akik csak organikus pigmentet állítanak elő.

A pigmenttípus kiválasztása függ az alkalmazott technikától, a tetovált területtől, a bőrtípustól és a szakember esetleges elfogultságától egyik vagy másik típus irányában.

Nézzük meg alaposabban az egyes pigmentcsoportok legjellemzőbb tulajdonságait!

Inorganikus pigmentek

Inorganikus

Az inorganikus vagyis szervetlen pigmenteket ásványi pigmenteknek is hívjuk, talán ez a megnevezés még ismertebb így. Általános tulajdonságuk, hogy nem tartalmaznak szenet, ettől szervetlenek. Az inorganikus pigmentek a természetben található ércek, elsősorban

  • vas-oxid
  • titán-oxid
  • cink-oxid
  • ultramarin
  • mangán-ibolya
  • króm-oxid

fémekből állítják elő szintetikus úton és a szennyeződések kiszűrése, valamint a fokozott tisztaság érdekében laboratóriumban. Az inorganikus pigmentek gyártása során a leggyakrabban és a legsokoldalúbban a vas-oxidot használják fel.

Vas-oxid-pigmentek

Vasoxid

A vas-oxid a természetben is előforduló vasércnek az oxidja vagy hidroxidja. A természetes vasat a kívánt pigment színétől függően nyerik oxigénes izzítással vagy kicsapással. A pigmentek gyártása során a vas-oxid sárgát, a vas-oxid vöröset és a vas-oxid feketét használják. Ezt a három alapszínt különböző arányban önmagukban is használjuk, de titán-dioxiddal alkotott keverékei gyönyörű barna szemöldök pigment színek előállítását teszik lehetővé. Mivel a vas-oxid-ból előállított színtartomány nagyon széles, ezért kiválóan alkalmazhatók szemöldök, szemhéj, száj pigmentek, valamint fejbőr pigmentek előállítására. A vas-oxid veszélytelen, mert egyáltalán nem oldódik az élő szervezetben, vízben, zsírokban.

Előnyök

A vas-oxidos pigmentek kedvező tulajdonsága, hogy nagyon jó fedőképességgel rendelkeznek, tartósak és hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezünk a felhasználásukkal kapcsolatban.

Hátrányok

Hátrányuk, hogy színezőképességük kisebb, a színek nem olyan élénkek, intenzívek, mint az organikus pigmentek esetében. Kevéssé stabilak, a vas-oxid idővel elszíneződik a bőrben, ezért az eredeti szín vörösessé válik. Ezt a vöröses elszíneződést a bőrszín altónushoz való igazítással megelőzni, ill. különböző színkompenzációs eljárásokkal javítani tudjuk. Másik hátrányuk, hogy az esetlegesen nem megfelelő tisztítás következtében a megengedettnél magasabb nikkel tartalmat hordozhatnak, ami allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny vendégeknél. Ezen tények miatt a legtöbb pigment gyártó részben vagy teljesen áthelyezte gyártását a túlnyomórészt organikus elemeket tartalmazó pigmentekre.

Organikus pigmentek

Organikus

Az organikus pigmenteket szerves vagy szintetikus pigmenteknek is nevezzük, mert alapvetően szénből készülnek, ami a természetben előforduló egyik alapvető szerves anyag. Tiszta szenet csak a szénfekete pigment tartalmaz, minden más esetben szintetikus úton előállított piros, sárga szín, mint összetevő szerepelhet benne. A pigmentgyártók minden olyan pigmentet, amely nem tartalmaz vas-oxidot az organikus kategóriába sorolnak, de az organikusnak nevezett pigmentek a szénen kívül tartalmazhatnak olyan szervetlen összetevőket is, mint a titán-dioxid. Ezért az organikus pigmenteket nem hasonlíthatjuk az organikus, vagy bio néven ismert élelmiszerekhez, melyekre, mint legegészségesebb élelmiszerekre gondolunk. Az organikus a pigmentek esetében az organikus megnevezés nem azt jelenti, hogy természetes forrásból származnak, esetleg növényi összetevőket tartalmaznak, hanem kizárólag szintetikus anyagokból és laboratóriumi körülmények között készülnek.

A kezdetleges organikus pigmentek tartalmaztak állati vagy növényi összetevőket, de a súlyos allergiás reakciók miatt mára már szinte az összes gyártó szintetikus úton állítja elő organikus pigmentsorozatát, így hypoallergének.

Organikus pigment belülről

A szenet az oldhatatlanság érdekében hidrogénnel, nitrogénnel és oxigénnel kombinálják és az egyes alkotók arányának megváltoztatásával különböző színeket tudnak létrehozni. Ezt követően alumínium-hidroxiddal körbevonják, beburkolják, mely burok megakadályozza szövetekkel történő közvetlen reakciót. Emiatt a burok miatt hívják a hívják nemzetközileg „Lakes”, magyarul tavak pigmenteknek a szintetikus organikus pigmenteket.

Az alumínium-hidroxid burok nagyobb méretűvé és nehezebbé teszi a pigmentet, így megakadályozva a migrációt, javítva a színtartást. Biztosítja azt is, hogy a szerves pigmentek hypoallergének legyenek, mivel nem lépnek kapcsolatba a szövetekkel.

Az alumínium-hidroxid az alumínium legstabilabb vegyülete, amfoter képessége végett a gyógyszeriparban is alkalmazzák, gyomorsav semlegesítésre, de sok oltóanyag is tartalmazza.

Előnyök

Az organikus pigmentek legnagyobb előnye az inorganikusokkal szemben, hogy stabilabbak a bőrben és nem vagy enyhébb színmódosulásokra hajlamosak. A gyártók ígérete szerint ezért azzal a kellemetlen esettel, hogy idővel kivörösödik a szemöldök tetoválásunk, nem kell számolnunk. Ez a fő oka, hogy napjainkban minden gyártó inorganikus pigmentek helyett már csak organikusakat gyárt. Ezen felül a színek sokkal élénkebbek, vibrálóak és jobban kiszámíthatóak is, mint az inorganikusak esetében.

Hátrányok

Egyedüli hátrányként említenénk meg az organikus pigmentekkel kapcsolatban, hogy kissé jobban hajlamosak munka, ill. állás közben besűrűsödni, de ezt már néhány gyártó a vizes fázis alkotóinak megváltoztatásával sikeresen javította.

EU szabályzás

Jelenleg a tetováló festékeket általános fogyasztási cikknek tekintik és ennélfogva az Általános Termékbiztonsági Irányelv (92/59 / EGK) szerint szabályozza az Európai Unió területén.

Au Európa Tanács az Állandó sminkek biztonságára vonatkozó követelményekről és kritériumokról több állásfoglalást is alkotott ResAP(2003)2 or ResAP(2008)1. Hollandia tagja a Miniszteri Bizottságnak, így az állásfoglalásban rögzített feltáteleknek az ECURI pigmentek megfelelnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Sminktetoválás