Barion Pixel
Elfogadod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében?

Szempilla ragasztókról kimerítően I. rész

Szempilla ragasztókról kimerítően I. rész

A jelenleg forgalomban lévő műszempilla ragasztók fő összetevője cianoakrilát, mely egy akrilgyanta, ami gyorsan polimerizálódik víz jelenlétében. Hosszú és erős, egymással összefonódó láncokat alkotva köti össze a ragasztott felületeket. A levegőben lévő normál nedvességi szint segítségével másodpercek alatt létrejön a kötés.

Etil-cianoakrilát – A műszempilla ragasztók fő összetevője

cianoakrilát

A gyors ragasztók 90% feletti összetevője és ő felel a gyors kötésért!

Metil és etil két kémiai kifejezés, melyeket mindig egy másik szóhoz csatolnak és az jelzi, hogy hány szén atom van egy vegyületben.

Metil – 1 szén atom, Etil – két szén atom

Cianid egy szénatom, ami egy nitrogén atomhoz kapcsolódik. Önmagában a cianid nagyon veszélyes tud lenni, de szükségünk van rá mivel ez a sűrítő anyag. Gyártási szempontból fontos nekünk, de nincs benne a ragasztó flakonjában.

Az akrilátokat az akrilsavból vonják ki. Az akrilsav egy organikus sav, ami gyorsan önmagát polimerizálja (megkeményedik és megvastagodik) a levegővel érintkezve.

Az akrilátot kombináljuk cianiddal, hogy cianoakrilátot hozzunk létre. Ez egy gyorsan kötő/keményedő oldat. A cianoakrilátokat a gyorsan kötő/pillanatragasztók minden típusában megtaláljuk és biológiailag lebontható.

A Gold Lashes ragasztónkban etil-cianoakrilát van, melynek két szén atomja van és ezért köt a ragasztónk azonnal.

Vannak hivatalos riportok mind az Egyesült Királyságban, mind pedig az Egyesült Államokban melyek megerősítik, hogy az etil-cianoakrilát (fő összetevő) biztonságos.

Másik műszapilla applikáláshoz használatos cianoakrilát az Alkoxi cianoakrilát. Kb. nyolcszor drágább, lassabban köt és a nagyobb szemcseméret miatt általában magasabb a viszkozitása (sűrűbb) ezért kevésbé kedvelt. Kedvező tulajdonságai a rugalmasabb kötés és az alacsony irritáció.

Érzékeny vendégek igényeinek megfelelve próbálkoztak korábban különböző cianoakrilátokkal, például Oktil, Butil stb., de a vendégek csekély száma, illetve a ragasztó eltarthatósága végett ezen fejlesztések nem hoztak átütő sikert.

Napjainkban is folynak a fejlesztések, különböző cianoakrilátok elegyítésével számos tiszavirág-életű keverék (hibrid) ragasztó születik. Itt fontos megjegyezni, hogy minden esetben elit-cianoakrilát szükséges a gyors kötés eléréséhez.

 

 

A másik fontos összetevő a Poli (Metil Metakrilát) felel az erős kötésért

metakrilát

Ez az összetevő 3 részre bomlik:

Polimerizáció, Metil, Akrilát

A polimerizáció azt jelenti, hogy megköt, megkeményedik. A metil egy szénatomot jelent. Az akrilát pedig egy önmagát polimerizáló anyag. Ha ezeket összerakjuk megkapjuk a polimerizált verzióját az akrilátnak, ami egy szénatomot tartalmaz. Ez azért fontos mert ez biztosítja az erős kötést. Poli (Metil metakrilát) egy másik keményítő, kötést elősegítő összetevő, mely erősíti az etil-cianoakrilátot.

Az etil-cianoakrilát gyors kötést a poli (metil metakrilát) pedig erős kötést biztosít. Együtt egy „megbonthatlan” kötést, ragasztást biztosítanak!

A US Cosmetic Database szintén azt állítja, hogy a Poli metil metakrilátot biztonságos használni és nincs a káros vagy veszélyes összetevők listáján.

 

 

 

És végül a szín: Carbon Black

 

A szén feketét nem csak megerősítő anyagként használják, hanem mint pigment. Ez az összetevő adja meg a sötét, mélyfekete színét a ragasztónknak.

Veszélyes?

A Carbon Black (szén fekete pigment) problémát okozhat a tüdőben, de csak akkor, ha belélegezzük. A ragasztóban azonban elegyítve van, így nem tudjuk belélegezni.

 

 

 

A tiltott Hidrokinon

A hidro-t nagyon könnyen leválaszthatjuk, ez a hidrogént jelenti, de a hidrokinon, mint egész az egy kicsit nehezebb falat. Ez egy stabilizátor. Az egyetlen célja a ragasztóban, hogy stabilizálja a főbb összetevők korai polimerizációját, tehát lassítja a flakonban a ragasztó sűrűsödését.

EU kozmetikai rendelete egyedül műköröm ragasztókhoz engedélyezi a hidrokinon összetevőt, és csak 0,02%-ig mivel bőrirritációt és dermatitist okozhat. Tehát műszempilla ragasztók nem tartalmazhatják.

A Gold Lashes ragasztók nem tartalmaznak hidrokinont.

 

 

 

Mit tegyünk a gyors és tartós kötés eléréséért?

A ragasztástechnika szabályai:

  • A ragasztandó felületek por-, kosz-, zsír- és olajmentes legyenek. A gondos zsírtalanítás elengedhetetlen. Fontos, hogy mindkét felületet, így a természetes pillák mellett a műszempillákat is zsírtalanítsuk.
  • A minimalizált formaldehid kibocsájtás eredményeképp az összetevők tárolás közben lassan szétválnak, ezért felhasználás előtt rázd a ragasztót vízszintesen 30 másodpercig. Kinyitás után az első csepp felhasználása nem ajánlott!
  • Ragasztóink gyorsan száradnak, ezért javasoljuk, hogy a műszempillát csepp közepébe merítsd, mert a csepp vékony szélei már pillanatok alatt besűrűsödhetnek.
  • Újabb cseppeket semmiképpen sem egymásra, hanem egymás mellé cseppentsd. Gyűrű vagy kupak használat esetén gondos kitörlés után cseppentsük az új cseppet. Kerüld az új ragasztócseppek keverését a régi ragasztócseppekkel, mert az így kialakult keverék már nem képes ugyanolyan tartós kötésre.
  • A lehető legvékonyabb rétegben vigyük fel a ragasztót. A cianoakrilátok nem töltik ki a rendelkezésükre álló helyet, mint például az epoxik, ezért egy vékonyabb, maximum 0.25mm vékony réteg sokkal hatékonyabb, mint egy vastag réteg. Vastag réteg esetén a külső felület gyorsan megszilárdul, de a belső rétegek nem kötnek meg. Viszont a szilárd és erős kötéshez szükséges, hogy a ragasztóréteg teljesen megkössön. nedvesség nem tud eljutni.
  • A ragasztandó felületeket minél nagyobb felületen és szorosabban illesszük egymáshoz. Minél precízebben illesztjük fel a műpillát, a ragasztóréteg annál nagyobb felületen tudja rögzíteni, így növelve a tartósságot.
  • A ragasztó megkötéséig ne mozgassuk a ragasztandó felületeket. Lehetőleg egy mozdulattal érintsük a műpillát a természetes pillához, majd a megszilárdulásig tartsuk mozdulatlanul.

Hamarosan folytatjuk...

Tartalomhoz tartozó címkék: Műszempilla